Blogs Wintersport.nl 2013/2014

Januari 2013 – De vorm is er…

Het gaat lekker, het gaat goed, eigenlijk gaat het zelfs helemaal super! Na mijn eerste Europacupwinst, heb ik in één week op meerdere disciplines mijn beste resultaten ooit neergezet. In hetzelfde deelnemersveld als water op de Spelen zal zijn, werd ik derde. Dat is mij nooit eerder gelukt!

Dus inderdaad, de vorm is er. Als ik zo ga skiën in Sochi, beloven het mooie Spelen te worden. Natuurlijk heb ik hard gewerkt voor deze resultaten. Maar ik weet dat zoiets als ‘vorm’ van groot belang is. Vorm is best raar, en moeilijk te definiëren. Hoe kom ik eraan? Hoe houd ik het vast? Eerdere jaren verloor ik tijdens het seizoen wel een beetje mijn vorm. Hoe zorg ik ervoor dat ik nu alleen maar beter in vorm kom?
Tja, ik kan er lang over nadenken. Maar waar ik daadwerkelijk mee bezig ga, zijn die dingen die ik kan beïnvloeden. Dus ik zorg dat ik fit blijf, ik pak rust voor de Spelen. Zodat ik fysiek en mentaal echt weer 100% klaar ben om te racen.
Verder staat er nog een trainingsweek gepland. Een week om alle disciplines weer even met een andere mindset dan tijdens een wedstrijd te skiën. Weer even terug naar de basis, en de puntjes op de i zetten. Ik zie nog veel dingen om aan te werken, dus hopelijk kunnen we dat nog verbeteren.

Maar eerst nog een aantal Worldcups. Normaal gesproken belangrijke wedstrijden waar veel van afhangt. Nu sta ik daar met een heel ander gevoel. Ik probeer nog wat uit, leer van de fouten en wil winnen, gewoon omdat het kan :-).

 

December 2013 – Europacup winst

De eerste Europacups zijn geweest. In mijn vorige blog schreef ik over afgelopen zomer, waarin alle mogelijke aspecten heb aangepakt om me optimaal voor te bereiden. Het resultaat van alle inspanningen blijkt pas in de wedstrijden.

Dus de afgelopen tijd was spannend, leuk spannend. Waar sta ik, hoe staan mijn concurrenten ervoor?
Mijn beste discipline is de slalom. De eerste wedstrijd was teleurstellend. Maar de dag erna deed ik wat ik moest doen: veel meer risico durven nemen.

En dat werkte! Na de eerste run stond eerste in de europacup!! Blij en gespannen, want er komt nog een tweede run. Voorheen ging het vaak zo: hoe beter mijn eerste run, hoe slechter mijn tweede run. Maar nu niet. Ik haalde de mentale trainingen naar boven en deed ook de tweede run mijn ding. Resultaat: Europacup gewonnen!! Binnen!! Mijn concurrenten keken daar toch even op. Maar wat ik dacht was: EINDELIJK!! Eindelijk goud! Eindelijk ben ik de beste!
Ook de Europacup erna ging lekker. De wereldkampioene deed nu ook mee, dus een beduchte tegenstandster erbij. Ze verstoorde inderdaad mijn pret, ik werd tweede. Alsnog een zeer goed resultaat.

Met mooie prijzen ging ik naar huis. Helemaal blij. Het leek wel of alles voor het skiën samenviel en ik zo een mooie prestatie kon neerzetten.

Natuurlijk geeft dit vertrouwen, voor de Worldcups, maar vooral voor Sochi. Vertrouwen is fijn, maar elke wedstrijd begin je weer helemaal blanco. Elke wedstrijd moet je skiën alsof het je enige is. Het is voor mij vooral zaak om de vorm van afgelopen weken vast te houden. Dan kom je erachter dat vorm een moeilijk begrip is. Hoe behoud je vorm? Eén ding weet ik wel. Ik zorg dat ik fit blijf. fysiek en mentaal. Hoe? Door een goede verhouding van wedstrijden, trainingen en rust. Die laatste twee nemen we uitgebreid de tijd voor richting Sochi.

Maar eerst nog de Worldcups. Vier achter elkaar. Het wordt een intensive tijd, maar weinig druk. Ik ben al gekwalificeerd. Deze Worldcups gebruiken we om in het wedstrijdritme te komen, om nog wat dingen uit te proberen en om nog nauwkeuriger te kijken waar ik sta. Wat een luxe om al gekwalificeerd te zijn. Alles is gericht op Sochi. En de Worldcups wil ik winnen, gewoon omdat het leuk is.